Somlói vár

Somlói vár

A Horka-Somló szállás ablakaiból tiszta időben rálátni a Somló-hegy egyik különleges látványosságára, a Somló északi oldalának ormán álló várra. Ez a romjaiban is fenséges építmény különleges történettel büszkélkedhet.

Bár úgy tartják, hogy a várat a tatárjárás után emelték, első említése castrum Somló néven 1352-ben keletkezett. Ekkor ajándékozta Nagy Lajos király Heim fia Benedeknek. A következő évszázadokban lett tulajdonosoknak nem lehetett, hiszen évtizedenként változott a tulajdonosok személye. A vár volt a Garaiak, Rozgonyiak, Anthimiaiak és a Kanizsaiak birtoka, majd rövid Garai uralom után Kinizsi Pálhoz, a híres törökverőhöz került. A vár helyzete ezután sem lett megnyugtató. Kinizsi 1495-ös halált követő évben zálogosítás révén a Szapolyaikhoz került, akik azonnal eladták Bakócz Tamás akkor egri, később esztergomi érseknek, akit később a pápai trón esélyeseként emlegettek.

Bakócz Tamás európai hírű, művelt egyházfő volt, a somlói vár felvirágzása is nevéhez köthető. Bakócz a várat megerősíttette, ágyúkkal és egyéb védelmi eszközökkel erősítette. Végrendeletében a már országos erődítmény unokaöccsére, Erdődy Péterre hagyta. Az Erdődyek ezután évszázadokon át a környék legfontosabb családja voltak, példa erre a dobai, vagy a jánosházi kastély.

A vár helyzete azonban a török hódoltság után továbbra is viszontagságos volt. Hányattatott sorsának a Rákóczi-szabadságharc vetett volna véget, amikor Vak Bottyán elfoglalta. De a térség vezető katonai szerepét a sümegi vár vette át, így Somló-vára újra háttérbe szorult.

Az Erdődy család a 18. század közepétől nagy erőfeszítéseket tett a vár és a környék néhai Erdődy birtokainak visszaszerzésére. Amikor a pereskedés nem vezetett eredményre, előkerült a pénzes ládikó. A vár így 1820-ra újra Erdődy tulajdon lett, bár romos állapotán a család nem javított. Az Erdődy birtoklásnak 1945-ben az orosz megszállás vetett véget, a várat birtokba vette a megszálló hadsereg.

A várat 2017 óta a Nemzeti Várprogram keretében újítják fel.

Somló vára két irányból közelíthető meg. A déli oldalról a Margit-kápolnától induló túraúton lehet felkaptatni a kilátóhoz, ahonnan az erdőn keresztül tíz perces sétával érhető el. A déli, dobai oldalról aszfaltozott út vezet fel a várhoz. Ezt az utat a természetvédelmi terület határán sorompó zárja le. Innen mintegy negyed órás gyaloglással lehet felérni a várhoz. Ezen az úton található a Kinizsi-szikla. A monda szerint Kinizsi a vár elfoglalásakor ezen a kövön pihent meg, és a kő a roppant súly alatt behorpadt.