Szent István-kilátó a Somló tetején

Szent István-kilátó a Somló tetején

A Somló tetején, 432 méter magasságban épült fel a Horka-Somló szállástól elérhető távolságra a Szent István kilátó. Az épületet 1938-ban a kor neves építésze, Medgyaszay László tervezte.

A kilátó ma a Somlóra látogató turisták kedvelt célpontja. Földszintjén büfé kapott helyet, ahol a kilátóhoz vezető úton kitikkadt vándorok a hegy levével frissíthetik fel magukat. A 12 méter magas épület teraszára csigalépcső vezet. Fent pazar kilátás kárpótolja a mászásban megfáradtakat. Délre ellátni a balatoni hegyekig, északra látszik Doba és Somlószőlős, valamint a somlói vár. Nyugatra feltűnik a Somlói Borvidék két másik tanúhegye, a Kis-Somlyó és a Ság, de tiszta időben ellátni az osztrák Eisbergig is. Keleten a Bakony hegyvonulata tölti ki a látóhatárt.

A kilátót, bár építésekor Szent Istvánról nevezték el, sokan Petőfi-kilátóként ismerik, hiszen a kommunista hatalomátvétel után 1990-ig ezen a néven emlegették. Régi nevét a rendszerváltás után kapta vissza. Az épület falán emléktábla idézi fel, hogy Antall József miniszterelnök, a hegy lábánál elterülő Somlóvásárhelyről származó család sarja 1991-ben a hegy alatti Hegykapu vendéglő melletti réten jelentette be az utolsó megszálló orosz alakulatok kivonulását.

A kilátótól nem messze egy bazaltorgona formájú emlékmű és egy hatalmas kereszt látható. Utóbbi tövében tekinthető meg Kiss Sándor különös formájú Szent István szobra.

A kilátóhoz kizárólag gyalogosan lehet feljutni a Margit-kápolna felől, illetve Somló vára felől is, valamint külön engedéllyel gépkocsival is megközelíthető.. A túra összeköthető a Bazaltorgonák megtekintésével és a helyi borászatok kínálatának kóstolásával. A kóstolás kifejezetten a kilátótól lefelé haladva ajánlott!