Bazaltorgona és Kőkonyha, Somló-hegy

Bazaltorgona és Kőkonyha, Somló-hegy

A Somló-hegy a Föld vulkáni tevékenységének „gyümölcse”, kúpját a vulkáni tevékenység során a felszínre kerül lávafolyás alakította ki. A somlói Bazaltorgonák e tevékenység eredményeként maradtak fenn.

A viszonylag alacsony mélységből felszínre kerülő láva a Somló kialakulása során az úgynevezett lávatóban szilárdult meg és alakult ki a hagy bazalt kúpja. A láva kihűlése után, illetve az évmilliók során az időjárás viszontagságai ezt a bazaltréteget erodálták, így kialakult ez a bazalt hegyekre jellemző természeti képződmény. Hasonlóra találunk a Somlótól nem messze, a Káli-medencében található Szent György-hegyen és a Badacsonyon.

A somlói bazaltorgonák azonban elrejtenek egy egyedülálló képződményt is, a Kőkonyhát. Az „orgona” sípjai körbezárnak a kicsiny területet, ahová egy szűk nyíláson át lehet bejutni. Ezt a területet magas bazaltképződmények veszik körül. Az itt gyújtott tűz füstje az orgonasípok között, az ég felé távozik. Ezt a mesterséges kürtővel rendelkező gyepes térséget nevezte el a népnyelv Kőkonyhának.