Horka Pince, Somló

szállás - borkóstoló - kirándulás

A Somló dél-nyugati lábánál, könnyen megközelíthető helyen található a szállást is kínáló Horka-Somló Vendégházhoz tartozó Horka Pince. A másfél hektáron gazdálkodó családi pincészet a Simon család tulajdonában várja a borkedvelő látogatókat.

A pincészet három borára büszke, a Somló zászlósboraként is ismert juhfarkra, a Somlón különleges ízeket kínáló koronára és a traminire.

A Somlóról

Márai Sándor úgy fogalmazott, hogy „A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverés borban és emberben.” Hamvas Béla pedig, a Bor filozófiája című művében egyenesen arról ír, hogy „Minden borunk közül a somlai számomra a nincs tovább.” A somlói bor tehát úgy része az egyetemes magyar kultúrának, hogy abban is a legelőkelőbb helyen találjuk.

A Somló bazalthegy és ez a terroir egészen különös íz és illatvilágot kölcsönöz az itt termett szőlőkből készült boroknak. A bazaltos talaj nappal beszívja a meleget, majd éjszaka azt visszasugározza, amit az itteni szőlők magas minőségű terméssel hálálnak meg. Általánosságban elmondható, hogy a somlói borok testesek, ásványosak és a magas savtartalom miatt hosszú életűek. Ami különleges ebben a termőhelyben, hogy az itteni borok ízét inkább a terroir határozza meg, mint a fajtajelleg. A több éves somlói borok ízei a fajtától függetlenül összeérnek.

Somlói boraink

A juhfark Magyarország területén igazából csak a Somló lankáin terjedt el nagyobb területen. Ez a régi magyar szőlőfajta a Somló ásványos talajában olyan kiváló minőségű testes, ásványos, magas savgerincű bort ad, amire méltán büszkék a somlói termelők. Tömzsi, az alján kunkorodó fürtjei illataiban kevésbé domináns, de ízeiben különleges bort adnak. Mint általában a somlói borokra, a juhfark borára még inkább jellemző, hogy 2-3 éves korában ér fel a csúcsra, hogy aztán 10-12 éven át egyre szebb legyen.

A Korona szőlőt Bakonyi Károly állította elő a juhfark és az Irsai Olivér fajták keresztezésével Cserszegtomajon. A Nagy Somlói-borvidék három hegyén (Somló, Ság, Kis-Somlyó) kívül máshol nem nagyon lehet vele találkozni, de még itt is ritkaságszámba megy. A Somlón a juhfark eredet miatt is kiváló borokat ad. Ötvözi a juhfark testességét és savasságát az Irsai Olivér gyümölcsös illataival, így különleges élményt kínál a kóstolása. Pincénkben évről-évre magas minőségű korona bort készítünk.

A tramini szőlő eredetéről több elképzelés is forgalomban van. Nevét feltehetően a dél-tiroli Tramin községről kapta, de eredetét többen Görögországba teszik. Termelik Európa szinte minden borvidékén, de Kaliforniában is meghatározó fajta. A Somlón az utóbbi időben kezd terjedni, természetesen ennek is oka az, hogy a somlói terroir ennek a muskotály-rokon fajtának az illatához és gyümölcsösségéhez hozzáteszi a testességet és az ásványos, sós ízeket, majd ebből az elegyből különleges ízek kerülnek elő a hordókból.

Pincészetünk elsősorban a somlói ízeket kívánja viszontlátni a poharakban. Ehhez a célhoz választottuk a három vezető fajtánkat. Ugyanakkor a somlói hagyományokat ötvözni szeretnénk a változó ízléssel, ezért kínálunk illatos és talán könnyedebb borokat is.

Borvásárlás, borkóstoló a Somlón

Borainkat termelői borként értékesítjük, valamint borkóstolók alkalmával kínáljuk vendégeinknek. Borkóstolót a Horka Pincében, vagy szállóvendégeinknek a Horka-Somló Vendégházban (ahol szállás is elérhető) kínálunk.

A linken elérhető űrlapon foglalhat időpontot a pincénél tartott borkóstolóhoz. Szállóvendégeink számára az időpontfoglalásra szállásfoglaló űrlapunkat javasoljuk.